ניתוחי מעי גס
ניתוח הוא לעיתים קרובות הטיפול העיקרי בסרטן המעי הגס בשלב מוקדם. סוג הניתוח תלוי בשלב (היקף) הסרטן, מיקומו במעי הגס, ומטרת הניתוח. ניתן להשתמש בניתוחי מעי גס לטיפול במחלות מעי דלקתיות (IBD ו- diverticulitis).
ניתוח לכריתת המעי הגס הוא ניתוח להסרת המעי הגס כולו או חלקו. בלוטות לימפה סמוכות מוסרות אף כן.
אם מסירים רק חלק מהמעי הגס, זה נקרא כריתה המיקולקטומית, כריתה חלקית או כריתה מגזרית. המנתח מוציא את החלק הנגוע של המעי הגס וכן קטע קטן של מעי גס בריא משני צידי החלק הנגוע. בדרך כלל מסירים כרבע עד שליש מהמעי הגס, תלוי בגודל ובמיקום הסרטן. לאחר מכן מחברים מחדש את חלקי המעי הגס הנותרים. במהלך הניתוח מסירים לפחות 12 בלוטות לימפה סמוכות על מנת שניתן יהיה לבדוק אם קיימת נוכחות של סרטן.
אם כל המעי הגס מוסר, זה נקרא קולקטומיה מלאה. לעתים קרובות אין צורך בניתוח כריתה מלאה מוחלט כדי להסיר סרטן במעי הגס. משתמשים בניתוח זה רק אם קיימת בעיה נוספת בחלק המעי הגס שאינו סרטני, כגון מאות פוליפים (אצל מטופל עם פוליפוזיס אדנומטי משפחתי) או, לפעמים, מחלות מעי דלקתיות.
אופן ביצוע קולקטומיה - ניתן לבצע קולקטומיה בשלוש דרכים:
קולקטומיה פתוחה: הניתוח נעשה באמצעות חתך ארוך בודד בבטן.
קולקטומיה בעזרת לפרוסקופיה: הניתוח נעשה באמצעות חתכים רבים קטנים אך קטנים יותר ובעזרת וכלים מיוחדים. לפרוסקופ הוא צינור מואר ארוך ודק עם מצלמה קטנה ואור בקצהו, המאפשר למנתח לראות בתוך הבטן. הצינור מוכנס לאחד החתכים הקטנים, ומכשירים ארוכים ודקים מוחדרים דרך האחרים כדי להסיר חלק מהמעי הגס ובלוטות הלימפה.
ניתוח רובוטי: ניתוחים רובוטיים הם סוגים של הליכים כירורגיים הנעשים באמצעות מערכות רובוטיות. המנתח שולט כל הזמן; המערכת הכירורגית מגיבה לכיוון שהוא מספק.